Kurk is de schors van de kurkeik. Vooral in Portugal heb je uitgestrekte kurk "boomgaarden". De eerste keer dat een kurkeik "gepeld" kan worden is als de boom 25 jaar oud is. Daarna iedere 9 jaar. De boom heeft geen last van deze pelling, die groeit
gewoon verder. Een kurkeik kan zo'n 250 jaar oud worden.
Kurk is dus een echt natuur product. Weet je trouwens dat de Portugese kurkeiken voor een CO2 reductie zorgen? Hoe groter de kurkwouden hoe beter voor onze zuivere lucht dus.
Kurk heeft
een aantal zeer interessante eigenschappen. Kurk is een verend materiaal. De gaatjes van je duimspijker herstellen zich voor een groot deel. Bovenal is kurk een isolerend materiaal, zowel naar geluid toe als naar temperatuur. Perfect voor die koude buitenmuur!
Dat zal een heel stuk aangenamer aanvoelen.
Kurk die van de boom komt moet nog wel een aantal bewerkingen ondergaan. Eerst wordt de kurk gekookt, gereingigd dus. Na een droogperiode van zo'n half jaar gaat men de binnenkant en de buitenkant van de bast
afhalen. Alles wordt trouwens wel opgebruikt, er gaat geen korreltje kurk verloren.